חינוך בונה עתיד: כנס עמותת המורים הציב את עובדי ההוראה במרכז הבמה
בסוף חודש אוגוסט התכנסנו יחד עם אלפי עובדות ועובדי הוראה מכל רחבי הארץ לאירוע השנתי והחגיגי של עמותת המורים והסתדרות המורים תחת הכותרת "חינוך בונה עתיד". זה היה יום גדוש בתוכן מקצועי מפגשים מרתקים ומרגשים, ובעיקר המון כבוד והערכה לאנשים שנמצאים יום יום בחזית החינוכית.
מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, פתחה את היום בנאום עוצמתי שנשען על מחקר מרתק על חיטת הבר הקדומה שהוביל ד"ר זכריה הבר ז"ל שנפל בעזה. המסר היה חד וברור: בדיוק כמו בחיטה, העוצמה והחוסן האמיתיים של המערכת לא מגיעים מתוכניות קסם חיצוניות, אלא נמצאים כבר עכשיו באנשים שלה: עובדות ועובדי ההוראה. יפה דיברה בגובה העיניים על הצורך לבלום את השחיקה, להילחם באלימות ולהציב גבולות ברורים, כשהיא מזכירה את ההישג המשמעותי בחוזר המנכ"ל החדש: "הטלפון הפרטי שלכם הוא לא מוקד שירות, והווטסאפ אינו ערוץ עבודה". יפה, העלתה דרישה נחרצת למשאבים נוספים, הקטנת כיתות, תיקון חוק החינוך המיוחד, וקראה לחשיבה מחודשת על יום חינוך ארוך. בנוסף, בישרה על גמול יוזמה חינוכית שייכנס לתוקף כבר באחד בספטמבר.
גם שר החינוך עלה לברך את הקהל והציג את התוכניות המרכזיות לעתיד המערכת. הוא הדגיש את החשיבות העצומה של חוזר המנכ"ל להסדרת הקשר בין הורים למורים במטרה לשמור על מעמד הצוותים, והתייחס לכניסת הבינה המלאכותית לכיתות – טכנולוגיה שלא תחליף את המורה, אלא להפך: תפנה זמן יקר מהעברת חומר נטו לטובת חינוך אמיתי, קשר אישי, ערכים והקניית חוסן. השר התייחס גם לגידול התקציבי בחינוך המיוחד ולתוכנית ה"ניו דיל" המתגבשת, שכוללת מעבר לחמישה ימי לימוד, ביטול יוח"א והגבלת כיתות לעד עשרים תלמידים.
פרופ' איריס בן דוד הדר מאוניברסיטת בר-אילן הציגה נתונים מרתקים שהפריכו לא מעט סטיגמות: ישראל מובילה במקום הראשון בעולם בייצור ידע חדש, במקום ה-14 במדד החדשנות ובמקום ה-20 בחשיבה יצירתית. למרות הכיתות הצפופות והתקציב נמוך לתלמיד ביחס למדינות הOECD, ההישגים הלימודיים נשמרים סביב הממוצע הבינלאומי כבר שני עשורים עם שלושים אחוזי מצטיינים. הוכחה מובהקת למסירות וליעילות יוצאת הדופן של המורים.
בין ההרצאות והפאנלים המרתקים בהשתתפות נציגי צה"ל, משרד החינוך, מערכת הבריאות וענקית הטכנולוגיה Nvidia נהנו המשתתפים משיחה נוגעת ללב עם הרב גרוסמן, מפגש מעורר השראה עם הסופרת מאירה ברנע גולדברג, עם הבמאי משה קפטן, והופעות חיות ומרימות של אלון אהל עם יובל דיין ומופע נעילה סוחף של שרית חדד.

הכנס הוכיח שוב שחינוך הוא לא עוד שורה בתקציב, אלא מנוע הצמיחה של המדינה. וכל הצלחה ישראלית מתחילה בכיתה אחת ובמורה שמאמין בה.





